Carpaal Tunnel Syndroom, heb ik dat?

Carpaal tunnel syndroom, een veel voorkomend verschijnsel. In mijn werk als handtherapeut ben ik het vaak tegengekomen, maar ook zag ik vaak mensen die dankzij dokter google dachten een carpaal tunnel syndroom te hebben. Maar niets was minder waar!

Carpaal tunnel syndroom, veel voorkomend en voor sommige lezers wellicht een bekend verschijnsel. In mijn werk als handtherapeut ben ik het vaak tegengekomen, maar ook zag ik vaak mensen die dankzij dokter google dachten een carpaal tunnel syndroom te hebben. Niet elke tinteling in de hand betekent namelijk dat we te maken hebben met een probleem in de carpale tunnel. Laat ik eerst even uitleggen wat een Carpaal Tunnel Syndroom eigenlijk is. 

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Een carpaal tunnel syndroom is een beklemming van de zenuw, genaamd nervus medianus. Deze zenuw loopt samen met negen buigpezen door een tunnel. Handig die tunnel, want die zorgt ervoor dat alles netjes op z’n plek blijft zitten, maar wanneer zwelling optreedt is de zenuw de zwakste schakel. Door vocht in de tunnel of zwelling van de buigpezen is er te weinig ruimte en zal de zenuw dicht worden gedrukt. Een beknelde zenuw zal zorgen voor tintelingen en kan uiteindelijk doofheid en krachtsverlies tot gevolg hebben.  

Maar dit is niet de enige manier om een carpaal tunnel syndroom op te lopen. Vaak komen de klachten ‘s nachts, juist wanneer je niet aan het belasten bent. Tijdens het slapen buigt de pols vaak naar voren wat ervoor zorgt dat de tunnel wordt afgesloten. Voor een al beknelde zenuw kan dit de doorslag geven en tot problemen leiden.  

Heb ik het carpaal tunnel syndroom? 

Een vraag waar makkelijk antwoord op is te krijgen via het volgende stappenplan.  

Symptomen waaraan je carpaal tunnel syndroom kan herkennen:

  • Tintelingen/doofheid aan de binnenkant van de duim, wijsvinger en middelvinger 
  • Wakker worden met een tintelende arm  
  • Tintelingen tijdens fietsen of steunen  
  • Het gevoel hebben de arm ‘los’ te willen slaan  

 Na het lezen van de symptomen nog niet zeker of je te maken hebt met een carpaal tunnel syndroom? Doe de volgende testen:

  • Teken van Tinel  
  • Test van Phalen  

Carpaal tunnel syndroom en werk 

Het kan zijn dat je klachten ervaart tijdens of na het werk. Belangrijk is om dan te kijken naar de werkhouding en wanneer de klachten zich voordoen. Vaak hebben de klachten tijdens het werk te maak met twee dingen: een gebogen pols of het steunen op de pols. De carpale tunnel bevindt zich onderaan de handpalm, waar de pols over gaat in de hand. Dit is de plek waar we steun vinden, bijvoorbeeld bij het openduwen van een deur of fietsen. Wanneer we lang op de polsen steunen, bijvoorbeeld bij beeldschermwerk waarbij het toetsenbord niet goed staan afgesteld kan dit direct klachten geven aan de carpale tunnel. Als de klachten zich voornamelijk tijdens werk voordoen is het belangrijk een werkplek onderzoek bij handklachten op de werkvloer uit te laten voeren. Hierin wordt een handtherapeutische anamnese afgenomen om de klachten vast te stellen en wordt de werkplek hiernaar aangepast. Specifieke klachten, vragen om specifieke oplossingen. Meer weten over het werkplek onderzoek bij handklachten op de werkvloer? Klik dan hier.  

Carpale tunnel, Cubitale tunnel en tunnel van Guyon  

Niet zeker of je te maken hebt met de carpale tunnel, maar wel last van tintelingen in je hand? Grote kans dat er wel degelijk een zenuwbeknelling is, maar dat deze zich in een andere tunnel bevindt. Naast de carpale tunnel ligt de tunnel van guyon en wat hoger bij de elle boog vinden we de cubitale tunnel. Deze twee tunnels begeleiden de nervus ulnaris, de zenuw die zorgt dat je gevoel hebt in de pink en ringvinger. Ook deze zenuw kan bekneld zitten, vooral in de cubitale tunnel treedt deze beknelling vaak op. Dit merk je wanneer je lang met de elleboog gebogen zit, bijvoorbeeld tijdens telefoneren of werk. De pink en ringvinger zullen dan al snel gaan tintelen, wanneer de elleboog weer strekt verdwijnen de tintelingen. Net zoals bij het carpale tunnel syndroom kan je hier ‘s nachts veel wakker van worden.  

Behandeling van een Carpaal tunnel syndroom

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de mate van beknelling. Verschillende fases, vragen om verschillende oplossingen. Het fijne is wel, het carpaal tunnel syndroom is goed te behandelen met rust en oefeningen.  

Last van tintelingen

6 weken nachtbrace waarin de pols niet kan bewegen en ‘neuro gliding excersises’

Al langer last van tintelingen die nu over zijn gegaan in doofheid

consult medisch specialist 

Spierafname/ krachtsverlies

consult medisch specialist 

Neuro Gliding Exercises

Misschien heb je het bovenstaande gelezen en weet je het nu zeker: ik heb het carpaal tunnel syndroom. Wanneer je, je in de eerste fase begeeft, is het belangrijk om te beginnen met de nachtbrace en de zogenaamde ‘Neuro Gliding Exercises’. Nu hoor ik je denken, maar wat zijn dat eigenlijk? Daarom maak ik het je makkelijk! In onderstaande video van Handtherapie.net zie je een voorbeeld van een NGE van de medianus, de zenuw die bij een carpaal tunnel syndroom is aangedaan.

Carpal Tunnel Release

Zoals je ziet is het beginstadium van een carpaal tunnel syndroom nog goed conservatief op te lossen. Echter, wanneer dit niet helpt en de zenuw meer tekenen van beknelling geeft, zoals doofheid en krachtsverlies adviseer ik een consult bij de medisch specialist. Zij kijken met behulp van een EMG waar en in hoeverre de zenuw bekneld zit. Vervolgens wordt er gekeken of de zenuw wellicht operatief moet worden vrijgemaakt. Het zo genaamde Carpal Tunnel Release. Benieuwd wat ze in deze operatie doen? De geanimeerde video van Xpert Clinic beeld dit goed uit: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *