RSI Erger Door Ergonomische Muis 

Tijdens mijn werk als handtherapeut kwam ik vaak mensen met RSI tegen, die door het verkeerde advies van een verticale muis meer klachten kregen in plaats van minder. Tijd voor actie, dacht ik! Benieuwd hoe, lees hier verder.

RSI klachten, wat zijn dat eigenlijk? 

RSI, of ook wel een muisarm, is als je het mij vraagt de meest gehoorde term als het gaat over handklachten op de werkvloer. Maar wat is RSI eigenlijk? RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelterm voor verschillende klachten aan de hand, pols, arm, schouder en nek. RSI is een breed begrip, waaronder meerdere aandoeningen horen en uit zich daarom in verschillende symptomen, zoals: 

  • Pijn in hand, pols, arm, schouder of nek
  • Hoofdpijn
  • Spierspanning
  • Stijfheid
  • Tintelingen
  • Doofheid
  • Verkramping
  • Krachtsverlies

Ergonomische muis

Eén van de eerste dingen waar mensen naar kijken bij het krijgen van RSI is de muis. Er zijn veel verschillende ergonomische muizen op de markt en elk met een eigen functie. Vaak wordt er in de praktijk een verticale muis geadviseerd, omdat dit de juiste houding zou zijn voor hand en pols. Echter, bij specifieke klachten zoals een tenniselleboog, werkt dit juist averechts! Er is bij standaard ergotherapeuten of ergonomen vaak te weinig kennis van klachten in het hand en pols gebied, waardoor ook de oplossing niet specifiek genoeg is. Zonde, als je het mij vraagt, want je investeert in jouw werkplek, maar zonder de juiste oplossing, zit jij nog steeds met de handen in het haar. Hieronder zie je een aantal verschillende ergonomische muizen, welke voor jou de beste optie is hangt dus af van je specifieke klachten. 

Bij Specifieke klachten, zoals een tenniselleboog, werkt de verticale muis juist averechts.

Annemiek Sjoukema

Behandeling RSI  

1. Herkennen van de klachten

De klachten zullen eerst af en toe opkomen, bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Er kan een zeurend gevoel zijn, spierspanning of bijvoorbeeld tintelingen. Deze klachten gaan zich steeds verder uitbreiden. De pijn wordt heviger, langer, frequenter en is niet meer op te lossen met een nacht rust. 

2. Specificeren

Nu je weet dat je klachten ervaart is het belangrijk om op onderzoek te gaan naar de oorzaak van deze klachten en waar ze zich bevinden. Een handtherapeut kan hierbij helpen en zo nodig een spalk aanmeten om rust te geven.  

3. Werkplek en Werkhouding aanpassen

RSI klachten uiten zich voornamelijk tijdens of na het werk. Dit, omdat de werkzaamheden de klachten veroorzaken. Een ergotherapeutisch werkplek onderzoek gericht op handklachten kan hierbij helpen. 

Werkplek onderzoek

De fout met het inzetten van de verticale muis is één van de redenen geweest, waarom ik ben begonnen met Sjoukema Re-integratie & Ergonomie. Dit was een fout die ik net te vaak heb zien gebeuren. Wanneer iemand te maken krijgt met RSI klachten is het belangrijk om een werkplekonderzoek in te zetten. In dit onderzoek worden de klachten specifiek in beeld gebracht en worden werkplek en werkhouding geoptimaliseerd. Dit proces zie ik vaak fout gaan in de praktijk. Mensen krijgen een standaard ergotherapeut of ergonoom aan hun bureau, die hun werkplek instelt op basis van de standaard ergonomie. Superfijn, maar handklachten, zoals RSI, vragen om een specifiekere aanpak. Als eerste moet de oorzaak duidelijk worden, met welke spier of pees hebben we te maken? En welke bewegingen stuurt hij aan? Wanneer er een duidelijk beeld is van de klachten en provocerende werkzaamheden kan worden begonnen met aanpassen. Meer weten over mijn specifieke aanpak, kijk dan op mijn pagina werkplek onderzoek bij handklachten

Vragen, stel ze gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *